Loading...
Fordonsbelysning

Fordonsbelysning ökar säkerheten vid mörkerkörning

Jag arbetar främst med inomhusbelysning men av naturliga skäl så sträcker sig mitt intresse gällande belysning även till andra områden som bilar och fordon. Idag tänkte jag därför förklara lite närmare vad man bör ha i åtanke när man ska köpa extraljus till sin bil, denna mini-guide kommer att lämpa sig bäst för läsaren som inte har någon tidigare erfarenhet av extraljus belysning överhuvudtaget. Försök hänga med när jag förklarar vad de tekniska termerna betyder.

En extraljus LED guide för nybörjare

När du handlar extraljus led så finns det ett par benämningar du bör hålla ett extra koll på. Här nedan förklarar jag vad dessa benämningar betyder i detalj.

Lumen är en benämning som anger hur mycket ljus en ljuskälla avger. Att känna till lumen-talet är viktigt men du bör ha i åtanke att lumen inte tar hänsyn till hur mycket av ljuset som faktiskt är användbart. En del extraljus led lampor har dålig optik vilket resulterar i att ljuset sprider sig åt alla möjliga håll (ibland upp i trädtopparna). Detta är inte vidare effektivt och hjälper inte dig framför ratten något vidare under kvällskörningen. Därför är det viktigt att ljuset är fokuserat mot bilvägen för minimalt ”spilljus”.

Lux är en benämning som anger lumen per kvadratmeter. Man brukar mäta hur långt ett extraljus lyser med bibehållet värde på 1 lux. Lux anger med andra ord hur kraftfullt ljuset är inom en kvadratmeter.

Ljusbilden är ett av de viktigaste punkterna när du handlar extraljus eller ljusramper. En led ljusramp med flood ljusbild ger ett bredare ljus som sträcker sig mot väggrenen, medan en spot ljusbild ger ett avlångt ljus som ger en betydligt längre kastlängd. Det mest populära för en led ljusramp är combo ljusbild. Combo kombinerar båda ljusbilderna på ett väldigt smart sätt vilket gör att du får både ett brett och långt ljus på en och samma gång. Egentligen finns det väldigt mycket mer att skriva om när vi talar om extraljus och led ljusramper men informationen ovan beskriver grunderna på ett bra sätt hoppas jag. Kontakta mig ifall ni tycker att något är oklart!